Slovenský Zázrak uvedú na festivale v Toronte

09.09.2013 Celý región

Bratislava 9. septembra (TASR) - Nový slovenský hraný film režiséra Juraja Lehotského Zázrak čaká po úspešnej svetovej premiére na MFF Karlove Vary ďalšie medzinárodné uvedenie. V utorok 10. septembra snímku premietnu na prestížnom 38. MFF v Toronte (5.-15.9.) v sekcii Discovery. TASR informovala Eva Rebollo z Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK).

Toronto International Film Festival (TIFF) vznikol v roku 1976. "Dnes má renomé najvplyvnejšieho filmového festivalu po MFF Cannes. Ide o filmovú udalosť, na ktorej sa každý rok zúčastňuje vyše 4000 filmových profesionálov," doplnila. Ako ďalej uviedla, Lehotský predstaví svoj hraný debut kanadským divákom osobne spolu s kameramanom Norbertom Hudecom. Juraj Lehotský sa do Toronta vracia po piatich rokoch od úspešného uvedenia svojho debutového celovečerného dokumentu Slepé lásky (2008), ktorý si odniesol množstvo medzinárodných cien z viacerých festivalov. "Veľmi sa teším, že náš film opäť vybrali do programu tohto festivalu. Mám radosť, že ho môžeme ukázať svetovému publiku práve na takomto dôležitom podujatí," povedal pre médiá Lehotský a dodal: "Z mojich spomienok môžem povedať, že festival v Toronte sa vyznačuje výborným publikom, pamätám si, že hľadisko bolo premiešané - od mládeže až po veľmi starých ľudí, ktorí stále milujú film. Som veľmi zvedavý a teším sa najmä na divákov."

V programe MFF Toronto mali v minulosti svetové premiéry tituly ako napríklad Mr. Nobody (r. J. Dormael), Antikrist (L. von Trier), Čierna labuť (D. Aronofsky), 127 hodín (r. D. Boyle), Argo (B. Affleck) alebo Crash (P. Haggis). Aj keď ide o nesúťažný festival, každoročne sa počas neho udeľuje cena divákov - People's Choice Award. V minulosti ju získali filmy ako Kráľova reč (r. T. Hooper), Milionár z chatrče (D. Boyle), Hotel Rwanda (T. George), Americká krása (S. Mendes), Kráľ rybár (T. Gilliam) či Život je krásny (R. Benigni). Na tohtoročnom festivale premietnu 366 filmov zo 70 krajín sveta. Zázrak uvedú v sekcii Discovery ako jeden z 28 filmov. Snímka vznikla v slovensko-českej koprodukcii spoločností Artileria (SR), Negativ (ČR) a v koprodukcii s Českou televíziou. Do slovenských kín ju priniesla od 5. septembra ASFK.
 
 
 

Vyberte región